Veelgestelde vragen voor kinderen en ouder(s)/verzorger(s)

Op de website van Kom Erbij Lansingerland vindt u een overzicht van hulp waar je zelf naartoe kunt. U heeft geen verwijzing nodig. Het overzicht heet een sociale kaart. Deze hulp is gratis. Heeft u als ouder een vraag over opvoeden of over het opgroeien van uw kind? Dan kun je ook contact opnemen met het CJG via cjgrijnmond.nl/contact of bel naar 088 – 20 10 000.

Misschien kunt u verder met lichte hulp. Kijk op de website van Kom Erbij Lansingerland. Daar staat een overzicht van hulp waar u zelf naartoe kunt. Daarvoor heeft u geen verwijzing nodig. Al deze hulp is gratis.

Jeugdhulp is hulp waarvoor u wel een verwijzing nodig heeft. Denkt u dat jeugdhulp nodig is? Gebruik dan het formulier ‘verzoek om hulp’. U kunt ook bellen of mailen naar Team Jeugd. Zij helpen u graag verder. Bel ons via (010) 800 40 04. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt ook mailen naar jeugdconsulenten@lansingerland.nl. Meer informatie over Team Jeugd vindt u op de website van gemeente Lansingerland.

Soms kan u hulp krijgen van een jeugdhulpaanbieder die niet op de website staat. U koopt de hulp dan zelf in met een  Persoonsgebonden Budget (PGB). Let op: bij een PGB moet u zelf de administratie en financiën van de hulp beheren. Team Jeugd kijkt samen met u of dat lukt. Ook kijken zij mee naar de jeugdhulpaanbieder. Soms moet u meebetalen aan de hulp. Team Jeugd bespreekt dit dan met u.

Meer informatie over het persoonsgebonden budget kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

Veelgestelde vragen voor verwijzers

Soms kan een jeugdige hulp krijgen van een jeugdhulpaanbieder die niet op de website staat. De jeugdige heeft dan een Persoonsgebonden Budget (PGB) nodig. Let op: bij een PGB moet de ouder/verzorger zelf de administratie en financiën van de hulp beheren. Niet voor alle ouder(s)/verzorger(s) is dit mogelijk. Soms moeten ouder(s)/verzorger(s) ook bijbetalen voor de hulp via PGB. Verder kan de gemeente minder goed toezien op kwaliteit van de jeugdhulpaanbieder.

Om naar een jeugdhulpaanbieder te verwijzen die niet op de website staan, kunt u de jeugdige aanmelden bij Team Jeugd. Of u kunt zelf verwijzen. Dat doet u door een verwijzing te maken naar de aanbieder waar de jeugdige heen wil. De jeugdige/ouder(s)/verzorger(s) nemen uw verwijzing mee naar Team Jeugd. Ook moet het gezin zelf andere documenten verzamelen om het PGB toegekend te krijgen.

Het komt voor dat een PGB niet wordt toegekend, ondanks uw verwijzing. Soms is het voor ouder(s)/verzorger(s) niet haalbaar is om de administratie en financiën van de hulp zelf te beheren. Of soms is de aanbieder niet geschikt.

Dagbesteding is alleen voor kinderen die (tijdelijk) niet naar school kunnen. Is dat aan de hand bij uw cliënt? Dan is samenwerking met de school van uw cliënt belangrijk. Daarom kan u de cliënt verwijzen naar Team Jeugd.

Kan uw cliënt niet (elke dag) thuis slapen? Dan kijkt Team Jeugd graag mee hoe we kunnen helpen. Misschien krijgt uw cliënt al jeugdhulp of er is meer nodig dan alleen verblijf. Daarom hoeft u als huisarts dit aanbod niet te kennen.

Is er sprake van crisis? Dan belt u met het Crisis Interventie Team (CIT). Het CIT is 24/7 bereikbaar op 010 233 00 00. U belt met het CIT als er acuut hulp nodig is.

Is er geen crisis maar wel spoed? Bel dan Team Jeugd. Team Jeugd op werkdagen, tussen 09.00 en 12.00 uur bereikbaar via (010) 800 40 04. Bel tussen 12.00 en 17.00 uur met het algemene nummer van gemeente Lansingerland via (010) 800 40 00 en vraag naar Team Jeugd.